• Security
  • ISO new 2015
  • ISO Seminar
  • Pharma Marketing
  • Marketing Training
Previous Next
 

   Здравословните и безопасни условия на труд (ЗБУТ) са обект на специализирано законодателство, което обхваща всички аспекти на условията на работа и действията на работодателя, които да гарантират живота и здравето на неговите служители.

   Нормативната база разглежда задълженията на работодателя, но не му помага да организира всички дейности по ЗБУТ като част от управлението на фирмата. Точно това прави OHSAS 18001, а от декември 2017 г. ISO 45001 - стандарт, който до голяма степен е съгласуван с други управленски стандарти като ISO 9001 (управление на качеството) и ISO 14001 (управление на околната среда).

   Повечето фирми, които проявяват интерес към OHSAS 18001, го правят заради изискванията в конкурси (предимно по обществени поръчки), където сертификацията по стандарта е условие за участие. Това обяснява защо сертификациите в област като строителството (над 35 % от общия брой в България към 2015 г.) са толкова много. Според нас подобно изискване е оправдано, защото огромен брой от трудовите злополуки във всички страни се случват именно в строителната дейност.

  Безспорно обаче ползата от покриване на изискванията на стандарта OHSAS 18001 излиза извън рамките на задълженията по участие в търгове - той помага на ръководството да анализира всички рискове за здравето и безопасността, да предприеме необходимите мерки и да изгради система за постоянна актуализация на оценката на риска и действията за предотвратяване на евентуални инциденти.

   Top Management Advisors предлага обучение и консултации по всички аспекти на стандарта за постигане на пълно съответствие и сертификация по OHSAS 18001, за да сте сигурни, че вашите служители ще бъдат живи и здрави.

   Тук прилагаме кратък обзор за внедряването на OHSAS 18001 в българската икономика.

Ръководител направление: Албена Иванова
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

TMA.Presentation.v3
TMA.ISO.10002.v3
TMA.ISO.9001.v3
TMA.Communication.v2