• ISO Seminar
  • Pharma Marketing
  • Marketing Training
  • Security
  • ISO new 2015
Previous Next
 

   Фармацевтичният сектор вероятно е най-динамичната област в медицината, която по традиция е по-консервативна. Фармацевтичният маркетинг е една от най-сложните дисциплини, защото при него в Европа производителят може да промотира малка част от своите продукти към крайния клиент (лекарствата без рецепта), а при повечето препарати трябва да убеди трета страна (лекарите) да ги предписват.

   Това създава сложен многоъгълник, в който ключови позиции заемат производители, прескриптори (лекари), търговци на едро с лекарства, фармацевти, осигурителни институции (Националната здравноосигурителна каса и частни застрахователи), фармакотерапевтични комисии и - разбира се - пациентите. През последните години в целия свят нараства ролята на тези, които плащат -  здравните каси и пациентите, за сметка на лекарите. Това налага промяна в стратегиите на производителите и търговците, която не всички в сектора възприемат лесно.

   Липсата на много нови медикаменти и растящата конкуренция създадоха нова среда, в която грешните ходове имат все по-висока цена. Достъпът на пациентите до информация по интернет също изнервя както лекарите, така и другите участници по веригата на продажбите.

   Освен да предоставяме информация и анализи, ние често правим проучвания за нагласите на лекари, фармацевти и пациенти към конкретни медикаменти или към активностите на производителите и търговците. Според нас най-удачна форма вече не са масовите въпросници, а фокус-групи или уеб-базирани анкети, а при аптеките и методики като "тайния клиенти" (mystery shopping).

   За производителите и търговците на едро предлагаме консултации по ISO 9001 (управление на качеството) и ISO/IEC 27001 (управление на информационната сигурност. При търговците на едро съдействаме и за внедряване на Добра дистрибуторска практика. За всички участници във фармацевтичния сектор предлагаме и специализирани обучения.

Ръководител направление: Юлиан Узунов
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  

  

TMA.Presentation.v3
TMA.ISO.10002.v3
TMA.ISO.9001.v3
TMA.Communication.v2